You are currently viewing Lebron James – Η ιστορία ενός μπασκετικού θαύματος

Lebron James – Η ιστορία ενός μπασκετικού θαύματος

Lebron James – Η ιστορία ενός μπασκετικού θαύματος

Ο LeBron James αγωνιζόμενος για λογαριασμό των Cleveland Cavalliers, 18-11-2009
Ο LeBron James αγωνιζόμενος για λογαριασμό των Cleveland Cavalliers, 18-11-2009 / Φωτογραφία της Alexandra Walt μέσω flickr

Γεννήθηκε και μεγάλωσε κάτω από συνθήκες ακραίας φτώχειας, αλλά πριν καν υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, έφτασε να έχει έσοδα 100 εκατομμύρια δολάρια μόνο από διαφημίσεις.

Στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, ανέβασε τις προσδοκίες τόσο πολύ ώστε να θεωρείται ο διάδοχος του Michael Jordan.

Είναι σίγουρα ο πιο προικισμένος παίκτης της γενιάς του. Παρόλα αυτά, με μία αμφιλεγόμενη απόφαση του, και επειδή άργησε να κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα, έφτασε στο σημείο να αμφισβητείται έντονα και να αυξήσει δραματικά τον αριθμό των επικριτών του.

Παρόλα αυτά, κατάφερε να τα αφήσει πίσω του όλα αυτά. Και την τελευταία δεκαετία μετράει οκτώ συνεχόμενες συμμετοχές σε τελικό NBA, ενώ κατέκτησε τους τρεις εξ αυτών. Παράλληλα, θεωρείται ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο.

Παρακάτω ακολουθεί ένα αφιέρωμα στη ζωή του LeBron James, Μία ζωή αποτελεί ένα υπέροχο παράδειγμα ανθρώπου, αφού η ηθική και οι αξίες του ξεπερνούν τα μπασκετικά σύνορα. Εμπνέοντας έτσι τους ανθρώπους να κυνηγούν την τελειότητα σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

Ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια θα γίνει αναφορά στα σημαντικότερα γεγονότα που έχτισαν τον μύθο του King James.

Το ξεκίνημα

Ο LeBron James γεννήθηκε στο Akron της πολιτείας του Ohio. Η μητέρα του, Gloria James, ήταν μόλις 16 ετών όταν τον έφερε στον κόσμο στις 30 Δεκεμβρίου του 1984. Ο πατέρας του, πρώην φυλακόβιος, πρόσθεσε και άλλα προβλήματα, αφού δεν ανέλαβε τις ευθύνες και το ρόλο του γονιού.

Οι αναποδιές συνεχίστηκαν στη ζωή του LeBron, αφού όταν ήταν σχεδόν 2 χρονών πέθανε η γιαγιά του, και έφτασε να έχει ως μόνο στήριγμα την 18 χρονών μητέρα του.

Η Gloria James δεν έχει μπει ποτέ σε λεπτομέρειες για το πως επιβίωσε εκείνη τη χρονική περίοδο αλλά είχε δηλώσει πως “ούτε στον χειρότερο εχθρό της δεν εύχεται να περάσει αυτά που πέρασε η ίδια”.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αναφορές στα αρχεία του δικαστηρίου του Akron, για εγκληματικές παραβάσεις από μεριά της. Ενώ ο LeBron έχει αναφερθεί σε μία χρονική περίοδο που λόγω οικονομικών προβλημάτων, αναγκάστηκαν να αλλάξουν 6 σπίτια σε 1 χρόνο.

Η ζωή του LeBron είχε πάρει από μικρή ηλικία την κάτω βόλτα, και το προβληματικό περιβάλλον του, ουσιαστικά εξαφάνιζε κάθε ελπίδα να ξεφύγει από το γκέτο στο οποίο ζούσε.

Για καλή του τύχη όμως, όταν έφτασε στην ηλικία των 8 ετών, εμφανίστηκε στη ζωή του ο φύλακας άγγελος του, ονόματι Frank Walker. Ήταν προπονητής μίας παιδικής ομάδας ράγκμπι, που όταν αντιλήφθηκε τις κακουχίες τις οποίες περνούσε ο LeBron, προσφέρθηκε να τον πάρει υπό την προστασία του και να τον μεγαλώσει στην οικογένεια του.

Η μητέρα του δεν αρνήθηκε αυτή την προσφορά, διότι ο μικρός είχε ανάγκη από ένα πιο υγιές και σταθερό οικογενειακό περιβάλλον.

Από εκείνη την στιγμή και μετά, το επίπεδο της ζωής του LeBron άλλαξε μόνο προς το καλύτερο. Η ζωή δίπλα στην οικογένεια του Frank, είχε μόνο θετική επίδραση πάνω του. Ο ίδιος ο LeBron έχει αναγνωρίσει πολλάκις το πόσο καθοριστικός ήταν αυτός ο άνθρωπος για τη ζωή του.

“Ο Frank δεν παίρνει την αναγνώριση που του αξίζει επειδή είναι ήσυχος, αλλά ήταν αυτός που μου γνώρισε το μπάσκετ και μου έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον ” θα δηλώσει αργότερα.

Αφού είχε βρεθεί μία σχετικά λύση στο βιοποριστικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε, είχε πλέον την ευκαιρία να αφοσιωθεί στο μπάσκετ, στο οποίο δεν άργησε να φανεί το ταλέντο του

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, ο LeBron εντυπωσίαζε όλο και περισσότερο με τις επιδόσεις του. Οι ειδικοί που τον παρακολουθούσαν ήταν εντυπωσιασμένοι και η δημοτικότητα του όλο και μεγάλωνε.

Στις αρχές του 21ου αιώνα, όταν ο James ήταν 16 χρονών, άρχισε να εξαπλώνεται από στόμα σε στόμα η φήμη πως στο Ohio γεννιέται ένα μπασκετικό φαινόμενο.

Οι επιδώσεις του στους αγώνες που έδινε για λογαριασμό της ομάδας του λυκείου St. Vincent – St. Mary προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κόσμου που του γεννήθηκε η περιέργεια να τον δουν να παίζει.

Καθώς ο LeBron τραβούσε όλο και περισσότερο την προσοχή του αμερικάνικού κοινού βγήκαν στην επιφάνεια οι αρετές του. Ήταν δεινός σκόρερ, έπαιζε κυριαρχική άμυνα, αλλά το κερασάκι στην τούρτα ήταν η ικανότητά του να κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους. Το πάντρεμα των τριών αυτών ταλέντων που απολάμβανε σε αφθονία, είναι το χαρακτηριστικό που τον ξεχωρίζει από τους καλύτερους.

Τόσο μεγάλη ήταν η φήμη που είχε αποκτήσει, που μερικοί αγώνες του, έφτασαν να προβάλλονται από το πολύ μεγάλο αθλητικό κανάλι των ΗΠΑ, το ESPN2.

Σε εκείνο το σημείο έκλεισε την πρώτη του επαγγελματική συμφωνία. Οι προσδοκίες που γέννησε το ταλέντο του LeBron, ώθησαν την εταιρία αθλητικών ειδών της Nike να του δώσει 90 εκατομμύρια ευρώ για διαφημίσεις, χωρίς καν να χρειαστεί να αποδείξει την αξία του στο επίπεδο του NBA.

Cleveland Cavalliers

ΟLebron James σε αγώνα των Washington Wizards εναντίον των Cleveland Cavaliers, 18-11-2006
Washington Wizards εναντίον Cleveland Cavaliers, 18-11-2006 / Φωτογραφία του Keith Alison μέσω Flickr

Τον Ιούνιο του 2003 σε ηλικία μόλις 18 χρονών επιλέχθηκε στο νούμερο 1 στο Draft του NBA από τους Cleveland Cavalliers, δηλαδή την ομάδα της πολιτείας του Ohio. Αξίζει να σημειωθεί πως επιλέχθηκε πάνω από τους Carmelo Antony, Chris Bosh και Dwyane Wade. Αθλητές οι οποίοι ήταν ήδη γνωστοί στο μπασκετιό κοινό από τη συμμετοχή τους στο κολεγιακό πρωτάθλημα.

Στο τέλος της σαιζόν κατέκτησε το βραβείο του rookie της χρονιάς πετυχαίνοντας μία από τις καλύτερες επιδόσεις όλων των αποχών για rookie.

Στις επόμενες έξι χρονιές που αγωνίστηκε για λογαριασμό των Cavalliers, απογειώθηκε αγωνιστικά και πολλοί τον έχρισαν ως τον καλύτερο παίκτη του κόσμου. Χάρη σε αυτή την αγωνιστική εξέλιξη αγαπήθηκε, ενέπνευσε και αποτέλεσε πρότυπο για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

Φυσικά, το μεγαλύτερο αντίκτυπο το είχε στις τάξεις των φιλάθλων της ομάδας του. Οι οποίοι έβλεπαν με καμάρι ένα παιδί γέννημα θρέμμα του Ohio, να προελαύνει στο NBA, για χάρη της ομάδας του Cleveland.

Όλη αυτή η δημοσιότητα, λογικό και επόμενο ήταν να προκαλέσει δυσφορία σε πολλούς ως προς το πρόσωπό του. Έτσι ο LeBron James απέκτησε μαζί με τους fans και πολλούς haters. Ακόμα και το πλήθος των haters όμως (ανεξαρτήτως αν είχαν δίκιο ή άδικο) υποδηλώνει τον αντίκτυπο που προκάλεσε.

 

Τα μεγαλύτερα κατορθώματα του James στο Cleveland ήταν:

2006-2007 : Οι Cavalliers έφτασαν μέχρι τους τελικούς του NBA στους οποίους συνάντησαν την πιο ταλαντούχα και έμπειρη ομάδα των San Antonio Spurs και τελικά ηττήθηκαν στη σειρά με 4 νίκες έναντι 0. Το αξιοσημείωτο όμως είναι πως οι Cavalliers είχαν ένα ρόστερ πολύ κατώτερο των περιστάσεων και είχαν ήδη ξεπεράσει κατά πολύ το ταβάνι τους εκείνη τη χρονιά. Η αιτία που έφτασαν ως εκεί ήταν ο LeBron James. Ο οποίος σε ηλικία μόλις 23 χρονών απέδειξε πως έχει την δύναμη να αλλάξει τον μπασκετικό χάρτη του NBA.

2007-2008 : James αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ στο NBA.

 

Κάρφωμα του Lebron James για λογαριασμό των Washington Wizards εναντίον Cleveland Cavaliers, 18-11-2006
Cleveland Cavaliers εναντίον Atlanta Hawks 2-4-2010 / Φωτογραφία του Dan Fornal μέσω Flickr

2008-2009 : Η πρώτη φορά που ο LeBron αναδείχθηκε mpv. Η χρονιά αποτελεί ορόσημο για τον James, καθώς πολλοί πιστεύουν πως τότε έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του. Έληξε κάπως άδοξα όμως καθώς στα αποκλείστηκαν στους τελικούς της ανατολής στα playoffs από τους Orlando Magic του τρομερού τότε Dwight Howard.

2009-2010 : Η δεύτερη συνεχόμενη mvp χρονιά για τον James έρχεται αναπόφευκτα καθώς ο βασιλιάς πλέον είχε μπει σε beast mode. Ακόμα μία εκπληκτική χρονιά για τον LeBron που συνεχίζει να σαρώνει τα βραβεία σε ατομικό επίπεδο, αλλά για άλλη μια φορά η ομάδα του θα αποκλειστεί νωρίς. Αυτή τη φορά θα πέσει πάνω στην φοβερή και τρομερή τριάδα των Boston Celtics.

Το καλοκαίρι του 2010 ο “Βασιλιάς” LeBron James είχε ήδη κατακτήσει πολλούς ατομικούς τίτλους, αλλά κάτι έλλειπε. Αυτό δεν ήταν τίποτα άλλο από την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος. Παρόλα αυτά, το σύνολο των παικτών που πλαισίωνε τον James στο Cleveland, ήταν πολύ λίγο για να τον βοηθήσει να πάρει πρωτάθλημα.

Έτσι ο LeBron James πήρε μία από τις πιο πολυσυζητημένες αποφάσεις στη ζωή του, καθώς αποφάσισε να “πάρει τα ταλέντα του και να πάει στο Μαϊάμι”. Εκεί θα ένωνε τις δυνάμεις του με τους Chris Bosh και Dwyane Wade, μία τριάδα φωτιά που έμελλε να είναι ο φόβος και ο τρόμος για τα επόμενα χρόνια στο NBA.

Miami Heat

 

 
Με την άφιξή του στο Μαϊάμι ο στόχος του ήταν πλέον ξεκάθαρος. Να στεφθεί πρωταθλητής.

Η απόφασή του να αφήσει την ομάδα του Cleveland έστρεψε την κοινή γνώμη εναντίων του. Ο LeBron δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις προς το πρόσωπό του, ενώ ελάχιστοι συμφώνησαν με την απόφασή του.

Όμως, με το πέρασμα του χρόνου, η πλειοψηφία του κόσμου σταμάτησε να είναι επικριτική. Και αυτό γιατί η ομάδα που σχηματίστηκε, ήταν μία από τις συμπαθητικές που υπήρξαν, αφού συνδύαζε με μία πολύ σπάνια ομορφιά το θέαμα και την ουσία.

Αυτοί όμως που δεν μπόρεσαν να συγχωρέσουν την προδοσία, ήταν οι φίλαθλοι των Cavalliers. Ο LeBron James ήταν τόσο προικισμένος παίκτης, που μπορούσε ακόμα και μία μέτρια ομάδα να την κάνει διεκδικητή του τίτλου. Έτσι το μπασκετικό Cleveland ήλπιζε ότι κάποτε ότι κάποτε η ομάδα τους θα κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Μαζί με τη φυγή του LeBron, έφυγε και η ελπίδα κατάκτησης του πρωταθλήματος. Κάπως έτσι λοιπόν, η αγάπη προς το παιδί θαύμα του Ohio μετουσιώθηκε σε μίσος.

Ο “Βασιλιάς” έμεινε στην ομάδα των Heat στη θεωρητικά και ουσιαστικά καλύτερη ηλικία για έναν αθλητή, δηλαδή από τα 26 μέχρι και τα 30.

Οι μπασκετικές παραστάσεις που έδωσε ο James στους Heat, πράγματι αρμόζουν σε ένα αθλητή με το προσωνύμιο “Βασιλιάς”. Χάρη σε αυτές, κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο του NBA δύο συνεχόμενες φορές.

Συνοπτικά οι χρονιές του James στους Miami Heat:

2010-2011 : Την πρώτη χρονιά, ενώ οι Heat κατάφεραν φτάσουν στον τελικό ηττήθηκαν από το πιο έμπειρο σύνολο των Dallas Mavericks του εκπληκτικού Dirk Nowitski. Οι επικριτικές φωνές προς το πρόσωπο του “Βασιλιά” έκαναν πάλι την εμφάνισή τους καθώς η χρονιά θεωρήθηκε αποτυχημένη. Παρόλα αυτά, ήταν μία χρήσιμη σεζόν για την ομάδα του Μαϊάμι αφού η ομάδα έδεσε ως σύνολο.

2011-2012 : Η κατάκτηση του τίτλου δεν χωρούσε άλλη αναβολή και ο “Βασιλιάς” το γνώριζε από πρώτο χέρι. Οι Miami Heat έπαιξαν σαν χείμαρρος που παρέσυρε τους πάντες και τα πάντα. Ο James αναδείχτηκε για τρίτη φορά στη ζωή του mpv και κατάφερε επιτέλους να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση του πολυπόθητου τίτλου του NBA, επικρατώντας των Ockhlahoma City Thunder στον τελικό.

2012-2013 : Η χρονιά αυτή έμελλε να είναι το κάτι άλλο για το μπασκετικό κοινό. Ο James πλέον είχε απαλλάξει από πάνω του την ταμπέλα του Loser. Επίσης, η έντονη κριτική των προηγούμενων ετών είχε ξεχαστεί. Απαλλαγμένος λοιπόν από τα άγχη του παρελθόντος, μπόρεσε να συγκεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο στο μπάσκετ. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Ο James μετά από μία ιστορική σειρά τελικών, που κρίθηκε στο game 7 με αντίπαλο τους San Antonio Spurs, οδήγησε την ομάδα του στον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο. Ενώ σε ατομικό επίπεδο, κέρδισε για τέταρτη φορά το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη στο NBA.

2013-2014 : Η τελευταία χρονιά του “Βασιλιά” στους Heat δεν μπόρεσε να συνδυαστεί με ένα ακόμα πρωτάθλημα. Οι San Antonio Spurs αποδείχθηκε πως δεν είχαν αντίπαλο και έτσι νίκησαν σχετικά εύκολα στον τελικό τους Heat παίρνοντας με αυτό τον τρόπο τη ρεβάνς.

Το πέρασμα του LeBron James στο Μαϊάμι ήταν γεμάτο με τίτλους, συγκινήσεις αλλά και απογοητεύσεις. Σίγουρα σε κάποιους φιλάθλους των Heat, μπορεί να έχει αφήσει μία γλυκόπικρη γεύση, αλλά στο σύνολό του κρίνεται επιτυχημένο.

Αφού ο LeBron πλέον, είχε πετύχει όλους τους στόχους που έθεσε με την άφιξή του στο Μαϊάμι, πήρε την απόφαση να κλείσει μία εκκρεμότητα. Να επιστρέψει στην ομάδα που τον αγάπησε και τον μίσησε όσο κανείς, υποσχόμενος ένα και μόνο πράγμα: Να κατακτήσει τον τίτλο του NBA και να το αφιερώσει στην πόλη του Cleveland.

 

Cleveland Cavalliers – Η επιστροφή

Ένας από τους πρώτους αγώνες του Lebron James μετά την επιστροφή του στο Cleveland, 21-11-2014
Ένας από τους πρώτους αγώνες του James μετά την επιστροφή του στο Cleveland, 21-11-2014 / Φωτογραφία του Keith Allison μέσω Wikimedia Commons

Η δομή της ομάδας που σχημάτισαν οι Cavalliers είχε ομοιότητες με αυτή των Miami Heat. Το βασικό μοντέλο στο οποίο βασίστηκαν και οι δύο ήταν το Big 3. Δηλαδή τρεις παίκτες all star τους οποίους θα πλαισίωναν έμπειροι και σταθεροί ρολίστες. Οι δύο παίκτες συμπλήρωσαν με τον “Βασιλιά” το Big 3 ήταν ο Kyrie Irving και ο Kevin Love.

Οι Cavalliers αποτελούσαν ένα πολύ δυνατό σύνολο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο στο NBA.

Ο στόχος που έθεσε ο James, να πάρουν ένα πρωτάθλημα τα επόμενα χρόνια, ήταν πιο δύσκολος από ποτέ για δύο βασικούς λόγους :

Πρώτον, ενώ πολλές ομάδες της ανατολής βελτιώθηκαν, την ίδια στιγμή το Cleveland είχε μειωμένη δυναμικότητα, σε σχέση πάντα με την ομάδα των Heat. Έτσι ο ανταγωνισμός στην ανατολική περιφέρεια ισορρόπησε και πολλές ομάδες φάνταζαν διεκδικητές του τίτλου.

Αν όμως, ρίξει κάποιος μια ματιά στα αποτελέσματα των playoff της ανατολής, την τετραετία 2015-2018, θα βγάλει εύκολα το συμπέρασμα πως οι Cavalliers δεν κουράστηκαν ιδιαίτερα για να φτάσουν στους τελικούς.

Για πιο λόγο έγινε αυτό; Η απάντηση όπως φαντάζεστε είναι προφανής και ακούει στο όνομα LeBron James. Ο βασιλιάς παρότι είχε πλέον πατημένα τα 30 έδειχνε ανίκητος. Κατάφερε λοιπόν να φτάσει σε άλλους 4 συνεχόμενους τελικούς στο NBA χωρίς να έχει πάντα την καλύτερη ομάδα.

Αυτό όμως που έκανε την υπόθεση τίτλος για το Clevelland άπιαστο όνειρο ήταν οι Golden State Warriors. Η ομάδα του Stephen Curry, την τετραετία 2015-2018, έπαιξε διαστημικό μπάσκετ, και όποιος ερχόταν αντιμέτωπος μαζί της, ήξερε από πριν την κατάληξη.   

 

Τα highlights των τεσσάρων αυτών ετών είναι :

2014-2015 : Οι Chicago Bulls των Derick Rose, Jimmy Buttler και Pau Gasol καθώς και οι Atlanta Hawks που βγήκαν πρώτοι στην ανατολή δεν μπόρεσαν να σταθούν εμπόδιο. Οι Cavalliers με μπροστάρη τον “Βασιλιά” τους νίκησαν 4-2 και 4-0 αντίστοιχα. Στους τελικούς όμως οι χωρίς Kevin Love και Kyrie Irving (από το δεύτερο ματς και μετά) Cavalliers, δεν είχαν πραγματικά καμία τύχη απέναντι στην υπερομάδα των Golden State. Τελικά ηττήθηκαν με 4-2 στις νίκες.

2015-2016 : Οι Cavalliers τερμάτισαν στην πρώτη θέση της ανατολής, και ουσιαστικά ήταν φαβορί για να εκπροσωπήσουν την περιφέρειά τους, στους τελικούς, όπου έφτασαν εύκολα για άλλη μία φορά. Στους τελικούς, παρουσιάστηκαν πάνοπλοι απέναντι στους Golden State Wariors.

Η ομάδα από την Καλιφόρνια, ερχόταν στους τελικούς έχοντας το παράσημο της ομάδας με το καλύτερο ρεκόρ νικών όλων των εποχών. Το ρεκόρ ήταν 73 νίκες και μόλις 9 ήττες. Αυτή η ομάδα δηλαδή, θεωρητικά θα ήταν φαβορί όποιος και αν ήταν ο αντίπαλός της. Είτε ήταν οι San Antonio Spurs του 2014, είτε οι Los Angeles Lakers του 2000, είτε ακόμα και οι Chicago Bulls του 1996.

Όλοι περίμεναν μία σχετικά εύκολη επικράτηση των Warriors, και κάπως έτσι φαινόταν ότι θα γίνει αφού είχαν φτάσει να προηγούνται στις νίκες 3-1. Και κάπου εκεί έφτασε η ώρα για τους Cavalliers και τον LeBron να γράψουν ιστορία. Κατάφεραν να φέρουν τα πάνω κάτω στους τελικούς, να ισοφαρίσουν στις νίκες, και τελικά να τους κερδίσουν στο Game 7, μέσα στην ηλεκτρική ατμόσφαιρα της Oracle Arena.

Το ότι οι Warriors ήταν τόσο καλή ομάδα, δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στους νικητές Cavalliers. Οι φίλοι του Cleveland δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ικανοποιημένοι από εκείνη την κατάληξη.

Ο δικός τους James που οι ίδιοι είχαν αγαπήσει, μισήσει και ξανά αγαπήσει, έδινε συνέντευξη αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα. Στεκόταν όρθιος και βουρκωμένος φωνάζοντας γεμάτος συναισθήματα “Cleveland! This is for you!!! “.

Κάπως έτσι ο “Βασιλιάς” κατάφερε να εξιλεωθεί για τις αποφάσεις που πήρε στο παρελθόν. Επίσης πέτυχε ακόμα έναν από τους στόχους που είχε θέσει, οποίος μάλιστα είχε πάει κόντρα στη μπασκετική λογική. 

Οι δικοί του οπαδοί τον είχαν πλέον στην καρδιά τους, και έτσι ήρθε η ώρα για τον Lebron James να κοιτάξει ακόμα πιο ψηλά. Ο μοναδικός στόχος που του απέμεινε είναι να αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών!

Ο Lebron James εναντίον του Kevin Durant
Ο Lebron James εναντίον του Kevin Durant, φωτογραφία του Erik Drost μέσω flickr

Οι επόμενες δύο χρονιές που ακολούθησαν ήταν δύο χρονιές αποδείξεων. Τη σεζόν 2016-2017 έφτασε ξανά στους τελικούς αλλά έχασε από την ανίκητη ομάδα των Warriors, που είχαν εντάξει και τον Kevin Durant στο δυναμικό τους.

Την σεζόν 2017-2018 οι Cavalliers αποδυναμωθήκαν αρκετά λόγω της φυγής του Kyrie Irving. Το γεγονός αυτό δεν πτόησε καθόλου τον για πολλούς τελειωμένο τριαντατετράχρονο Lebron James.

Έχοντας στο πλευρό του μία ομάδα πολύ χαμηλών δυνατοτήτων, έλαμψε για άλλη μία φορά απέναντι στους αντιπάλους του στην ανατολική περιφέρεια, και έφτασε ξανά στους τελικούς.

Στον πρώτο αγώνα των τελικών έδωσε μία πραγματικά ιστορική παράσταση, πετυχαίνοντας 51 πόντους, 8 ριμπάουντ και 8 ασιστ, απένταντι για άλλη μια φορά στους αστέρες του Golden State.

Τελικά οι Warriors “σκούπισαν” τον James και τους Cavalliers, και έφτασαν στην τρίτη κατάκτηση του τίτλου στα τελευταία 4 χρόνια. Κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι ήταν όμως οι άνθρωποι του Clevelland, αφού για άλλη μία φορά ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες.

Το καλοκαίρι του 2018, ο James πήρε ξανά την απόφαση να αποχωρήσει από το Ohio. Προορισμός αυτή τη φορά ήταν το Los Angeles.

 

Los Angeles Lakers

Ο σχεδόν 35 χρονών Lebron James, δεν πήγε στο Los Angeles για να τελειώσει την καριέρα του σε μία όμορφη και ηλιόλουστη πόλη. Αλλά πήγε για να πρωταγωνιστήσει για άλλη μία φορά.

Η πρώτη χρονιά ξεκίνησε με πολλές υποσχέσεις, αλλά μετά από έναν τραυματισμό του James στους προσαγωγούς η ομάδα κατέρρευσε. Εκεί που ήταν στην τέταρτη θέση της δυτικής περιφέρειας, χωρίς τον LeBron κατάφερε να πέσει στην ένατη θέση, και ουσιαστικά εκτός playoffs.

Όταν ο James επέστρεψε δύο μήνες μετά, προσπάθησε να βάλει πάλι την ομάδα του στην πρώτη οκτάδα.

Όλα όμως είχαν δρομολογηθεί εξαιτίας της αποτυχίας των ανθρώπων των Lakers να εντάξουν στο δυναμικό τους τον Antony Davis. Οι Lakers έφτασαν στο σημείο να προσφέρουν ακόμα και εφτά παίκτες τους για χάρη του Antony Davis. Οι Pelicans όμως αρνήθηκαν. Το γεγονός αυτό έφερε μουρμούρα στα αποδυτήρια των Lakers, και η χρονιά πλέον δεν είχε γυρισμό.

Ο Lebron James απέτυχε για πρώτη φορά, μετά από 13 συνεχόμενα χρόνια, να μπει στα playoff. Ο επιπλέον διαθέσιμος χρόνος που προέκυψε σπαταλήθηκε δημιουργικά από τον “Βασιλιά” αφού βρήκε ευκαιρία να γυρίσει το “Space Jam 2”.

Η ταινία αναμένεται να βγει στους κινηματογράφους τον Ιούλιο του 2021. Άλλοι παίκτες που αναμένεται να συμμετέχουν είναι οι : Antony Davis, Damian Lillard, Klay Thompson και Chris Paul.

Και τώρα, στη σεζόν 2019-2020, μετά από αυτό το πλουσιοπάροχο βιογραφικό, θα περίμενε κανείς να πέσει η απόδοσή του. Παρόλα αυτά, μόνο αυτό δεν συμβαίνει.

Σε ηλικία 35 προς 36 χρονών, ο LeBron συνεχίζει να διαπρέπει στο υψηλότερο επίπεδο. Η ομάδα του είναι πρώτη στην δυτική περιφέρεια, και αυτός δεν είναι απλά ένας καλός παίκτης σε αυτό το σύνολο. Απεναντίας, είναι το νούμερο δύο φαβορί για να βγει mvp του NBA ! ! !

Προσαρμοστικέ στις ανάγκες της ομάδας του και παίζει για πρώτη φορά στην ζωή του ως καθαρό play maker. Ο τρόπος με τον οποίο βλέπει το γήπεδο, είναι ενδεικτικός. Οι μακρινές πάσες που κάνει θυμίζουν αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Επίσης δεν έχει ξεχάσει να σκοράρει και ο τρόπος με τον οποίο επιτίθεται προς τη στεφάνη είναι εντυπωσιακός.

 

 

Επίλογος

Δεν έχει σημασία αν καταφέρει να πετύχει τον τελευταίο στόχο που έχει θέσει.

Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι μας έχει χαρίσει απλόχερα μερικές από τις όμορφες μπασκετικές αναμνήσεις που έχουμε ζήσει.

Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι είμαστε τυχεροί που σε αυτή την ηλικία, παίζει ακόμα τόσο όμορφα και επιβλητικά.

Αυτό που έχει σημασία, είναι πως ο χαρακτήρας και το ήθος του αποτελούν έναν άνθρωπο υπόδειγμα.

Αυτό που έχει σημασία, είναι πως οι κακουχίες και το πως τις ξεπέρασε, αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον καθένα μας. Αφού το παράδειγμά του μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για κάθε άνθρωπο που προσπαθεί να πετύχει κάτι αξιόλογο και δημιουργικό στη ζωή του.

 

Αφήστε μια απάντηση