You are currently viewing Πόσο καλός ήταν  ο Ντιρκ Νοβίτσκι;

Πόσο καλός ήταν ο Ντιρκ Νοβίτσκι;

Πόσο καλός ήταν ο Ντιρκ Νοβίτσκι;

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι μαζί με τον Μπιλ Ράσελ αμέσως μετά τον 6ο τελικό του 2011
Ο Ντιρκ Νοβίτσκι μαζί με τον Μπιλ Ράσελ αμέσως μετά τον 6ο τελικό του 2011, 12-6-2011 / Φωτογραφία του Danny Bollinger μέσω flickr

 

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις παικτών που αγωνίζονται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, που ο κόσμος τελικά ξεχνάει πόσο καλοί ήταν πραγματικά όταν βρίσκονταν στα καλύτερά τους.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν παίκτες όπως ο Κάρτερ, ο Χάουαρντ, αλλά το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση είναι φυσικά ο Ντιρκ Νοβίτσκι.

Στα 21 χρόνια που αγωνίστηκε για λογαριασμό των Dallas Mavericks αναδείχθηκε 1 φορά MVP του NBA, συμμετείχε 14 φορές σε All Star Game, ενώ είδε το όνομά του 4 φορές στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.

Στο παραπάνω βαρύ βιογραφικό έρχονται να προστεθούν το εκπληκτικό πρωτάθλημα που κατέκτησε σχεδόν μόνος του το 2011, αλλά και το γεγονός ότι βρίσκεται στο νούμερο 6 της λίστας με τους περισσότερους πόντους στο NBA!

Στις παρακάτω γραμμές ακολουθεί η ανάλυση του καλύτερου μη Αμερικανού παίκτη που έχει υπάρξει ποτέ.

Αν ψάχνεσαι για αγορά αθλητικών ειδών μπάσκετ, τότε τσέκαρε τα ρούχα στο αποκλειστικά μπασκετικό κατάστημα slamdunk!

Το αγωνιστικό προφίλ του Ντιρκ Νοβίτσκι

Η βασική θέση στην οποία αγωνιζόταν ήταν αυτή του power forward ενώ έπαιζε συχνά center.

Μάλιστα δεν έλειψαν και οι στιγμές που αγωνιζόταν ακόμα και στη θέση του small forward, με περισσή ευκολία μάλιστα, παρά το γεγονός ότι είχε ύψος 2,13.

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι συνήθιζε να ζητάει την μπάλα και να επιτίθεται από την περιφέρεια, κάτι που μπορεί πλέον να είναι συνηθισμένο αλλά για την δική του εποχή ήταν εξαιρετικά πρωτότυπο για ένα ψηλό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του υπήρξε εξαιρετικός σουτέρ, ειδικά για το ύψος του, αφού τελείωσε την καριέρα του σουτάροντας με 88% στις βολές, περίπου 50% στα σουτ εντός παιδιάς (47% για τη ακρίβεια) και σχεδόν 40% στα τρίποντα (38%).

Τα παραπάνω νούμερα αποδεικνύουν την εξαιρετική αποτελεσματικότητα που είχε στην επίθεση ο Ντιρκ Νοβίτσκι αφού έπαιξε στο NBA για 21 χρόνια που στο σύνολο αυτών πρόλαβε να σκοράρει 31,560 πόντους!

Ως παίκτης είχε εξαιρετική ποικιλία στις επιθετικές του κινήσεις, ενώ είχε εξαιρετική ντρίμπλα και αρκετά γρήγορα πόδια.

Η χαρακτηριστική κίνησή του δε, ήταν το fade away στο ένα πόδι. Μία κίνηση που την έχουν υιοθετήσει πάρα πολλοί παίκτες του NBA.

Ο ίδιος ο Ντιρκ ισχυρίζεται ότι σουτάρει έτσι γιατί δημιουργεί πολύ ελεύθερο χώρο.

Αρκεί να σκεφτεί κάποιος το πόσο δύσκολο ήταν να τον μαρκάρει κάποιος από τη στιγμή που είχε τελειοποιήσει αυτή την κίνηση, αφού όχι μόνο δημιουργεί τεράστιο χώρο για τον εαυτό του, αλλά επίσης είναι και 2,13 στο ύψος!

Η πορεία του στο NBA

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι μόλις έχει πετύχει το νικητήριο σουτ ενάντια στους Μπουλς, 30-3-2013
Ο Ντιρκ Νοβίτσκι μόλις έχει πετύχει το νικητήριο σουτ ενάντια στους Μπουλς, 30-3-2013 / Φωτογραφία του Danny Bollinger μέσω flickr

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι επιλέχθηκε στο νούμερο 9 του 1998 NBA Draft από τους Milwaukee Bucks και έγινε αμέσως ανταλλαγή στους Dallas Mavericks.

Η πρώτη σεζόν στο NBA ήταν κάπως αναγνωριστική αφού του χρειάστηκε χρόνος για να μπορέσει να προσαρμοστεί στον τρόπο παιχνιδιού του NBA και τελείωσε τη χρονιά με 8,2 πόντους ανά παιχνίδι.

Παρόλα αυτά, τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν ο Ντιρκ Νοβίτσκι ήταν το κάτι άλλο, αφού ηγήθηκε της ομάδας του Ντάλας βάζοντάς την για τα καλά στον μπασκετικό χάρτη του NBA.

Για την ακρίβεια, από το 2001 μέχρι και το 2011 (Δηλαδή στην καλύτερη μπασκετική ηλικία του) οι Dallas Mavericks είχαν κάθε χρόνο πάνω από 50 νίκες, ενώ μάλιστα όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαιξε στην ομάδα κανένας all star παίκτης εκτός από τον Steve Nash που έπαιξε εκεί μέχρι και το 2004!

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι αγωνίστηκε σε μία εποχή που στο παιχνίδι κυριαρχούσαν οι δυνατοί και σκληροί ψηλοί όπως οι Shaquille O’Neal, Amare Stoudemire, Chris Webber και φυσικά οι δύο κύριοι ανταγωνιστές του Tim Duncan και Kevin Garnett.

Όλοι αυτοί οι παίκτες δρούσαν κατά κύριο λόγο στο ζωγραφιστό εκμεταλλευόμενοι τα φυσικά τους προσόντα και τη δύναμη.

Αλλά υπήρχε και ο Ντιρκ Νοβίτσκι ο οποίος κατάφερε να ξεχωρίσει με τα fade away σουτ και την αποτελεσματική ευστοχία του από απόσταση

Μάλιστα τα έκανε όλα αυτά σε μία εποχή που οι ομάδες σούταραν τα μισά τρίποντα από όσα σουτάρουν σήμερα, ενώ μάλιστα ήταν πολύ σπάνιο για έναν ψηλό να παίρνει προσπάθειες 3 πόντων.

Το παραπάνω αποτελεί απόδειξη ο Ντιρκ Νοβίτσκι ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του.

Η MVP χρονιά

Το 2006-07 ο Ντιρκ Νοβίτσκι πραγματοποίησε μία εκπληκτική σεζόν αφού την τελείωσε μετρώντας 24,6 πόντους, 8,9 ριμπάουντ και 3,4 ασσίστ, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του MVP.

Τη χρονιά αυτή ο Νοβίτσκι ήταν εξαιρετικά παραγωγικός αφού ευστόχησε στο 50,2% των σουτ εντός παιδιάς, στο 41,3% των τριπόντων και στο 90,4% των βολών που επιχείρησε μένοντας στην ιστορία ως ο μόνος παίκτης πάνω από 2,10 ύψος που σουτάρει με τέτοια ποσοστά!

Επίσης το 2006-07 οδήγησε τους Dallas Mavericks στο καλύτερο ρεκόρ νικών που έχει πετύχει ποτέ ο σύλλογος έχοντας 67 νίκες και μόλις 15 ήττες.

Παρόλα αυτά, προς έκπληξη όλων αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο playoff από τους Golden State Warriors με 4-2 νίκες.

Ο δρόμος προς το δαχτυλίδι

Παρά το γεγονός ότι οι Dallas Mavericks ήταν εξαιρετικοί στην κανονική σεζόν, σχεδόν πάντα έχαναν στα playoff από τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο.

Η μόνη χρονιά που τα πήγαν καλά ήταν το 2006 όταν έφτασαν στους τελικούς του NBA και τελικά έχασαν 4-2 από τους Miami Heat.

Για τον παραπάνω λόγο, ο Ντιρκ Νοβίτσκι είχε τη φήμη ότι στα playoff ήταν πολύ κακός και πως ήταν καλός μόνο για την κανονική περίοδο!

Ήταν μόνο μετά το 2011 που όλος ο πλανήτης έγινε μάρτυρας του μεγαλείου του, αφού κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο του NBA σχεδόν μόνος του, αφού οι υπόλοιποι παίκτες στην ομάδα ήταν πολύ κακοί ή πολύ μεγάλοι!

Σαφώς και ο κόσμος θυμάται πολύ καλά πως ο Ντιρκ Νοβίτσκι κατάφερε και ισοπέδωσε την  ομάδα χείμαρρο των Miami Heat που είχε στο δυναμικό της ίσως το καλύτερο big-3 που έχει υπάρξει ποτέ!

Παρόλα αυτά, ο Ντιρκ Νοβίτσκι και η παρέα του δεν ξάφνιασαν τον κόσμο μόνο νικώντας τους Heat των James-Wade-Bosh.

Για αρχή νίκησαν στους ημιτελικούς της δύσης τους πρωταθλητές της προηγούμενης χρονιάς Los Angeles Lakers του τεράστιου Kobe Bryant, που ήταν εξίσου καλοί και την επόμενη χρονιά!

Στον τελικό της περιφέρειας αντιμετώπισαν τους Oklahoma City Thunder που είχαν στο δυναμικό τους την τριάδα των μελλοντικών MVP Westbrook-Durant-Harden.

Και σαφώς το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι τελικοί απέναντι στην super team των Miami Heat.

Εκείνη η κατάκτηση του δαχτυλιδιού και ο τρόπος με τον οποίο ήρθε εκτόξευσε το μέγεθος της κληρονομιάς του Ντιρκ Νοβίτσκι και τον εξιλέωσε για τις προηγούμενες αποτυχίες.

Τέλος τον ανέβασε πάρα πολύ στα μάτια όλων ώστε να θεωρείται στα μάτια πολλών μεταξύ και τον δικών μου, ότι είναι ανάμεσα στους 15 καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, και σίγουρα ο καλύτερος όχι Αμερικανός παίκτης που έχει παίξει ποτέ το άθλημα.

Αφήστε μια απάντηση