Γιατί τόσοι παίκτες του NBA καταλήγουν άφραγκοι;
Όταν ένα άτομο αναλογίζεται το ύψος των μισθών που απολαμβάνουν σε ετήσια βάση οι παίκτες του μπάσκετ, του δίνεται η εντύπωση πως οι αθλητές έχουν εξασφαλίσει την οικονομική τους κατάσταση εφ’ όρου ζωής.
Και γιατί όχι;
Αφού η πληθώρα των παικτών που αγωνίζεται στο άθλημα που αγαπάμε, θα εισπράξει σε 15 χρόνια καριέρας, περισσότερα χρήματα από ότι ο μέσος εργαζόμενος σε όλη του τη ζωή.
Παρόλα αυτά, το αμερικανικό αθλητικό περιοδικό sports illustrated, ήρθε να κάνει μία θλιβερή διαπίστωση.
Το 60% των παικτών του NBA, θα χάσει όλα του τα χρήματα, σε χρονικό διάστημα 5 ετών μετά την απόσυρσή τους από την ενεργό δράση.
Μέσα από αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά, σε περιπτώσεις παικτών που τα έχασαν όλα, θα αναζητήσουμε τις αιτίες, και θα επαινέσουμε τις προσπάθειες των αρχών του NBA που λαμβάνουν δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν εντοπίστηκαν παρόμοια δεδομένα για τους παίκτες που αγωνίζονται εντός των ευρωπαϊκών γηπέδων.
Λαμβάνοντας όμως, ως σταθερά το γεγονός πως οι ευρωπαϊκές ομάδες δίνουν μικρότερα ποσά για μισθούς, αλλά και ότι οι αθλητές της γηραιάς ηπείρου δεν είναι ανάγκη να εισαχθούν σε κάποιο κολλέγιο ώστε λάβουν κάποιου είδους μόρφωση, ίσως η κατάσταση να είναι χειρότερη.
Διάσημοι παίκτες που έχασαν τεράστια ποσά
Η ζωή των παικτών του NBA, φαντάζει πολλές φορές ευλογημένη. Ο θαυμασμός που εισπράττουν, η φήμη που αποκτούν αλλά και τα κολοσσιαία συμβόλαια που υπογράφουν δημιουργούν στο μυαλό μας την πεποίθηση ότι είναι άτρωτοι.
Είναι παράξενο ένας αθλητής που έχει αποδείξει ότι έχει ηγετικές ικανότητες, και τον βλέπεις να συμπεριφέρεται τόσο υπεύθυνα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, να καταλήγει να είναι εντελώς χρεωκοπημένος.
Κυκλοφορούν αμέτρητα παραδείγματα παικτών που τα είχαν όλα και η οικονομική τους ανευθυνότητα τους έφτασε σε αυτή τη δυσμενή θέση.
Allen Iverson
Πρώτη και καλύτερη είναι η περίπτωση του ταλαντούχου Allen Iverson.
Ο Iverson εισέπραξε περίπου 200 εκ. δολάρια στην καριέρα του, από συμβόλαια και διαφημιστικές απολαβές, αλλά εξ αιτίας του αφελούς τρόπου ζωής που είχε, που δεν διέφερε σε τίποτα από αυτόν ενός ροκ σταρ, κατάφερε να χρεοκοπήσει πολύ γρήγορα.
Ο Iverson ήταν πάντα ανήσυχος μέσα και έξω από το γήπεδο. Πριν προλάβει να παίξει στο NBA είχε εκτίσει ποινή 4 μηνών στη φυλακή. Επίσης είναι γνωστό πως του έχει απαγορευτεί η είσοδος στα καζίνο της Ατλάντα και του Ντιτρόιτ.
Στην οικονομική κατάρρευση τον οδήγησε επίσης και η συμπόνια που έτρεφε για στενό του περιβάλλον, αφού υποστήριζε για κάποιο διάστημα 50 συγγενείς και φίλους.
Charles Barkley
Ένας από τους πιο ανόητους τρόπους να χάσει κάποιος τα λεφτά του, είναι ο τζόγος.
Η μάστιγα των τυχερών παιχνιδιών είναι μία κλασσική παγίδα στην οποία κατά καιρούς πολλοί άνθρωποι έχουν πιαστεί, και δυστυχώς είναι αναγκασμένοι αργότερα να ζήσουν με τις συνέπειες των αποφάσεών τους.
Ένας από αυτούς ήταν και ο Charles Barkley, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχασε 10 εκ. δολάρια μόνο από τον τζόγο.
Scottie Pippen
Ο συμπαίκτης του Michael Jordan, είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται κατά 120 εκ. δολάρια εξαιτίας κακών οικονομικών αποφάσεων.
Μία από αυτές τις αποφάσεις είναι η αγορά ενός τζετ που κόστισε 4 εκ., αλλά τελικά δεν δούλευε. Έτσι αναγκάστηκε να πληρώσει άλλο ένα για την επισκευή του.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η λίστα αυτή είναι ανεξάντλητη. Όπως επίσης, οι περιπτώσεις αυτών των παικτών είναι γνωστές στο ευρύ κοινό λόγω του πόσο γνωστοί είναι αυτοί οι παίκτες. Υπάρχει σωρεία περιπτώσεων χρεοκοπίας που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ή δεν έδωσαν την απαραίτητη σημασία τα μίντια.
Γιατί όμως οι αθλητές τα χάνουν όλα;
Έλλειψη γνώσεων γύρω από τα οικονομικά ζητήματα
Ίσως ο πιο σημαντικός λόγος που ωθεί τους μπασκετμπολίστες στη χρεοκοπία είναι η έλλειψη γνώσης πάνω στα οικονομικά θέματα.
Για να μπορέσει ένας αθλητής να φτάσει στο υψηλό επίπεδο του πρωταθλητισμού, σημαίνει πως έχει αφιερώσει τη ζωή του στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Έτσι δεν έχει ούτε το χρόνο αλλά ούτε και τη θέληση να λάβει την απαραίτητη μόρφωση που αφορά σε αυτά τα ζητήματα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αθλητές να προσανατολιστούν σε κάποιον ειδικό για να διαχειριστεί τα χρηματικά κεφάλαια που εισπράττουν.
Παρόλα αυτά, ακόμα και ο καλύτερος διαχειριστής κεφαλαίου, δεν νοιάζεται για τα χρήματα των αθλητών όσο οι ίδιοι οι αθλητές. Για αυτό το λόγο, πρέπει οι ίδιοι οι αθλητές να είναι αυτοί που λαμβάνουν την τελική και πιο σημαντική απόφαση, και η απόφαση πρέπει να βασίζεται στην χρηματοοικονομική μόρφωση του αθλητή.
Δαπανηρός τρόπος ζωής
Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο Warren Buffet, έχει επισημάνει επανειλημμένα το πόσο σημαντικό είναι να ζει κάποιος ένα συνετό τρόπο ζωής χωρίς να κάνει υπερβολικές δαπάνες πάνω σε αντικείμενα που δεν έχει πραγματικά ανάγκη.
Αυτό ακριβώς είναι ένα από τα πολύ σημαντικά λάθη των συγκεκριμένων παικτών.
Το νεαρό της ηλικίας τους, η έλλειψη γνώσεων στα οικονομικά και σε πολλές περιπτώσεις η αφέλεια, τους ωθούν σε αποφάσεις εκ διαμέτρου αντίθετες, από τη συμβουλή του Buffet.
Η επαγγελματική καριέρα κρατάει για μικρό χρονικό διάστημα
Η καριέρα του επαγγελματία αθλητή έχει ένα πρόβλημα που δεν έχουν τα άλλα επαγγέλματα, τη μικρή διάρκεια.
Όταν τα παραπάνω επαγγέλματα, επιτρέπουν στον εργαζόμενο να δουλεύει για 30 με 50 χρόνια, ο αθλητής θα δουλέψει πολύ λιγότερο από αυτό το διάστημα.
Ως αποτέλεσμα, ο αθλητής από μία ηλικία και μετά, μένει με μόνη δουλειά να διαχειριστεί να τα χρήματα που του απομένουν για τα επόμενα χρόνια της ζωής του.
Επίσης, σχεδόν όλοι οι αθλητές, δεν έχουν αφιερώσει χρόνο στο να μάθουν κάποια άλλη τέχνη ή επάγγελμα, ώστε να μπορέσουν να εργαστούν μετά την συνταξιοδότησή τους.
Αυτός ο συνδυασμός τους φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση.
Ένας μικρός αριθμός παικτών, όπως ο Kevin Garnett και ο Tim Duncan, συμπεριφέρθηκαν πολύ ώριμα και έχουν κάνει συμφωνία με τις ομάδες τους, για να τους πληρώνουν ακόμα και μετά την απομάκρυνσή τους από τα παρκέ. Δεν παύουν όμως δυστυχώς αυτές οι περιπτώσεις να είναι εξαιρέσεις.
Προσπάθειες του οργανισμού του NBA για να λυθεί το πρόβλημα
Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το NBA πάνω σε ορισμένους τομείς, είναι εξαιρετικός και πολλές φορές αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
Το φαινόμενο χρεοκοπίας της πλειοψηφίας των παικτών, επ’ ουδενί αποτελεί πρόβλημα του NBA. Αφού οι παίκτες απολαμβάνουν πλουσιοπάροχα συμβόλαια μέσω του οργανισμού, και αργότερα είναι δική τους ευθύνη να διατηρήσουν τα χρήματά τους.
Η επαγγελματική νοοτροπία, όμως, που διέπει το πρωτάθλημα του NBA, δεν μπορεί να αφήσει τους αθλητές στην μοίρα τους
Έτσι ανεξάρτητα από τις συμφωνίες που κλείνει κάθε παίκτης με την ομάδα του, μπορεί να υπολογίζει σε συνταξιοδοτικά οφέλη που προσφέρει ο οργανισμός.
Κάθε παίκτης που έχει συμβόλαιο με ομάδα του NBA για τουλάχιστον 3 χρόνια, ακόμα και αν δεν παίζει, μπορεί να έχει το κεφάλι του ήσυχο.
Η σύνταξη προβλέπει ετήσια χρηματική αποζημίωση που κυμαίνεται από 20,000 δολάρια έως 200,000$.
Το NBA δεν σταματάει εκεί και προσφέρει μερικά επιπρόσθετα οφέλη όπως ιατρική κάλυψη εφ’ όρου ζωής, πληρωμή διδάκτρων για σπουδές σε κολλέγια κα.
Στην περίπτωση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, δεν υπάρχει τέτοιους είδους κάλυψη από καμία διοργάνωση.
Τα προγράμματα συνταξιοδότησης αφορούν μόνο επιμέρους συμφωνίες του παίκτη με την ομάδα.
Επίλογος
Μπορεί οι μπασκετμπολίστες να είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι και να τους θαυμάζει πολύς κόσμος για τα κατορθώματά τους.
Μπορεί να είναι σε θέση να κλείνουν τεράστιες εμπορικές συμφωνίες για λογαριασμό τους και να πληρώνονται αδρά για αυτό που προσφέρουν.
Όμως , παρόλα αυτά, καριέρα τους είναι κρατάει για μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης η μπασκετική καριέρα από τη φύση της, δεν δίνει την ευκαιρία στους παίκτες να μορφωθούν ώστε να αποκτήσουν επαγγελματικά εφόδια για το μέλλον.
Ο κόσμος του NBA, έχει λάβει το μήνυμα και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού φροντίζει να εξασφαλίσει το μέλλον των ανθρώπων που του δίνουν υπόσταση.
Απεναντίας, οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε διεθνές, δεν έχουν προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις.
Η έλλειψη τέτοιων οργανωμένων δράσεων, δυστυχώς υποβαθμίζει το μπασκετικό προϊόν στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη.
Αφού προσφέρει ακόμα ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του NBA έναντι της Ευρώπης.
Εν κατακλείδι, θα ήταν σωστό οι υπεύθυνοι του χώρου να φροντίσουν τους μπασκετμπολίστες που δίνουν σάρκα και οστά στο άθλημα, αναβαθμίζοντας έτσι τη ζωή τους, αλλά και το θέαμα που φτάνει στα μάτια του φιλάθλου.