You are currently viewing Πόσο καλός είναι τελικά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο;

Πόσο καλός είναι τελικά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο;

Πόσο καλός είναι τελικά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο;

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σκοράρει απέναντι στους Orlando Magic
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σκοράρει απέναντι στους Orlando Magic, 20/1/2017, φωτογραφία του Jose Garcia μέσω flickr

Μόλις σε ηλικία 27 ετών, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει κερδίσει δύο συνεχόμενες φορές το βραβείο του mvp στο NBA.

Παρόλα αυτά το οξύμωρο είναι ότι ακόμα και σήμερα συνεχίζει να βιώνει μεγάλη αμφισβήτηση ως προς το πρόσωπό του, ενώ πολλοί θεψρούν ότι δεν το μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όσον αφρά τα playoff του NBA.

Έτσι πολλοί είναι αυτοί που έφτασαν στο βιαστικό συμπέρασμα ότι τελικά ο Γιάννης είναι υπερτιμημένος.

Είναι όμως ο Αντετοκούνμπο πράγματι υπερτιμημένος;

Σαφώς και ΟΧΙ!

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εν έτη 2021, παίζει το πιο επιβλητικό και κυρίαρχο μπάσκετ στο κόσμο!

Παρακάτω ακολουθεί η ανάλυση του Greek Freak μέσα από την καταγραφή των πλεονεκτημάτων του ως παίκτη, καθώς επίσης γίνεται λόγος στα πιο δημοφιλή επιχειρήματα που επιχειρούν να τον μειώσουν.

Πάμε να δούμε λοιπόν ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει όταν αγωνίζεται για την ομάδα του.

Αν σκοπεύεις να αγοράσεις μπλούζα Γιάννη Αντετοκούνμπο, ή οποιοδήποτε άλλο μπασκετικό είδος, προτίμησε να κάνεις την αγορά σου από το slamdunk που είναι το μεγαλύτερο κατάστημα μπασκετικών ειδών στην Ελλάδα, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο το basketball stories.

Είναι η πιο μεγάλη απειλή κοντά στο ζωγραφιστό που έχει υπάρξει, από την εποχή του Shaquille O’Neal.

Τα τεράστια χέρια του, ο εκπληκτικός διασκελισμός του και το απρόσμενο άλμα που διαθέτει αναλογικά με το ύψος του, του δίνουν ίσως την μεγαλύτερη εμβέλεια για κάρφωμα στην ιστορία του NBA.

Τα «εργαλεία» που διαθέτει τον αναδεικνύουν ως την μεγαλύτερη εσωτερική επιθετική απειλή στο NBA μετά τον Shaquille O’Neal.

Και αυτό γιατί ο Γιάννης μετρά τους περισσότερους πόντους από οποιονδήποτε άλλον στο ζωγραφιστό από τον O’Neal στις αρχές του 2000 και μετά.

Οι πόντοι που σκοράρει στο ζωγραφιστό ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
Οι πόντοι που σκοράρει στο ζωγραφιστό ο Γιάννης Αντετοκούνμπο / Πηγή

Διαθέτει την ευκινησία και την εκρηκτικότητα ενός περιφερειακού παίκτη και ας έχει ύψος 2,11

Παρά το ύψος του, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει εξαιρετική ταχύτητα, μεγάλη ευκινησία και ταυτόχρονα μπορεί να αλλάζει κατεύθυνση με περισσή ευκολία και εκρηκτικότητα.

Διαθέτει επίσης καλό χειρισμό της μπάλας.

Έτσι συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω καταφέρνει να περνάει πολύ εύκολα οποιονδήποτε αμυντικό έχει μπροστά του, και μόλις το κάνει η αντίπαλη άμυνα είναι εκτεθειμένη αφού είναι συνήθως πολύ ψηλός για την εκάστοτε αμυντική βοήθεια.

Για να μπορέσουν λοιπόν οι αντίπαλες ομάδες να τον αντιμετωπίσουν, αναγκάζονται να παίζουν πολύ κλειστή άμυνα, ρισκάροντας με αυτήν την επιλογή να αφήσουν ελεύθερους έξω από την γραμμή του τριπόντου τους συμπαίκτες του Γιάννη, ο οποίος όμως έχει αποδείξει ότι διαθέτει και καλή πάσα επίσης.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο λοιπόν αποτελεί έναν υπερπαίκτη, αφού ο τρόπος παιχνιδιού του προσφέρει απλόχερα ένα τρομακτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ομάδα του.

Παρόλα αυτά, τα πλεονεκτήματα του Γιάννη δεν σταματούν εκεί.

Είναι ο βασικός υπεύθυνος που η άμυνα των Bucks είναι από τις καλύτερες που έχουν υπάρξει

Η αμυντική απόδοση των Milwaukee Bucks για το 2019-2020 ήταν ιστορικά καλή αφού με βάση το rating της ομάδας στην άμυνα, οι Bucks έπαιξαν την 8η καλύτερη άμυνα στο NBA από το 1950 μέχρι και σήμερα.

Πηγή

Επί πρόσθετα, ο Γιάννης κέρδισε για το 2019-20 το βραβείο του καλύτερου αμυντικού της σεζόν, γεγονός που υποδεικνύει με ρητό και σαφή τρόπο τον βασικό υπεύθυνο για αυτή την ιστορική επίτευξη της ομάδας του.

Και πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει;

Αφού ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προσθέτει σε αυτά τα εκπληκτικά προσόντα που διαθέτει, το πάθος τη θέληση και τη μαγκιά που απαιτείται, για να ανακόψει τις αντίπαλες ομάδες.

Οι αντίπαλες επιθέσεις σίγουρα νιώθουν την ένταση που βγάζει στο παρκέ ο Γιάννης, αφού παίζει να τους δίνει την εντύπωση πως οι Bucks αγωνίζονται με έναν παίκτη περισσότερο!

Και αφού πραγματοποιήθηκε μία συνοπτική επισκόπηση στα εξαιρετικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, θα συνεχίσουμε με την ανάλυση των πιο δημοφιλών επιχειρημάτων που υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη.

Ο Αντετοκούνμπο είναι καλός χάρη στο κορμί του και δεν έχει καθόλου ταλέντο.

Προτού επεξεργαστούμε τα μειονεκτήματα στο παιχνίδι του, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε μία από τις πιο βασικές παρεξηγήσεις που επικρατεί για τον Γιάννη.

Πράγματι ο Γιάννης διαθέτει ένα εξαιρετικό κορμί που του δίνει σε πολλές φορές τεράστιο πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους του.

Όμως το γεγονός ότι εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα φυσικά χαρακτηριστικά του δεν μειώνει το ταλέντο του, αφού τα φυσικά χαρακτηριστικά δεν επαρκούν από μόνα τους για να παίξει κάποιος καλό μπάσκετ.

Και σε τελική ανάλυση ακόμα και τα φυσικά του χαρακτηριστικά του αποτελούν μέρος του ταλέντου του!

Επί πρόσθετα, για να φτάσει κάποιος στο επίπεδο να παίξει στο NBA σίγουρα διαθέτει φυσικά χαρακτηριστικά πολύ μεγαλύτερα του μέσου ανθρώπου, ενώ σίγουρα θα βασίστηκε σε αυτά για να ξεχωρίσει μεταξύ άλλων ώστε να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο.

Επίσης, οι παίκτες που ξεχώριζαν ανέκαθεν στο μπάσκετ ήταν παίκτες οι οποίοι διέθεταν κάποιο παρόμοιας φύσης πλεονέκτημα.

Για παράδειγμα ο Kawhi Leonard, ο Michael Jordan, ακόμα και ο δικός μας Δημήτρης Διαμαντίδης έχουν απίθανα μεγάλες παλάμες, και μεγαλύτερο άνοιγμα χεριών αναλογικά με το ύψος τους!

Γεγονός που τους δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στο παιχνίδι τους, αφού μπορούν να αμύνονται καλύτερα, να ντριμπλάρουν καλύτερα και να σουτάρουν από πιο ψηλά από έναν άλλο παίκτη που έχει το ίδιο ύψος.

Ο Shaquille O’Neal, υπήρξε για πολλά χρόνια ο φόβος και τρόμος μέσα στο χρωματιστό, ενώ πολλοί αναλυτές τον κατατάσσουν μεταξύ των 10 καλύτερων παικτών όλων εποχών, και ο βασικός λόγος ήταν τα φυσικά του προσόντα!

Τα παραπάνω παραδείγματα παικτών μας δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία, απολάμβαναν κάποια άδικα πλεονεκτήματα έναντι των άλλων, δηλαδή όπως ακριβώς και στην περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ως εκ τούτου είναι άδικο να μειώνουμε το ταλέντο που διαθέτει ο Γιάννης, βάζοντας μπροστά τα φυσικά του προσόντα, εκτός και αν θέλουμε να τους βγάλουμε όλους άμπαλους!

Δεν είναι ικανός να ηγηθεί της ομάδας του, ώστε να πάρει τον τίτλο

Οι Milwaukee Bucks για δύο συνεχόμενες χρονιές δημιούργησαν τις υψηλότερες προσδοκίες χάρη στο μπάσκετ που έπαιξαν στη regular season, αλλά οι αναπάντεχοι αποκλεισμοί που ακολούθησαν στα playoff ήταν σκέτη απογοήτευση.

Φυσικά όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, τη μεγαλύτερο μερίδιο της αποτυχίας πιστώθηκε στον ηγέτη της ομάδας, Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος δέχθηκε τον έντονη κριτική από μεγάλη μερίδα αναλυτών, παικτών και φιλάθλων.

Αν όμως κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία του αθλήματος, θα συνειδητοποιήσουμε ότι δε είναι ο μόνος μεγάλος παίκτης που έφτασε σε αυτή την ηλικία σε αυτό το σημείο.

Δηλαδή να δέχεται έντονη κριτική επειδή δεν «μπορεί» να κερδίσει τίτλους.

Το μόνο που χρειάζεται να αναλογιστεί κανείς είναι να αναλογιστεί την έντονη αμφισβήτηση που δεχόταν ο Jordan τις προηγούμενες χρονιές πριν κερδίσει τον πρώτο του τίτλο στην ηλικία των 28.

Ή

Το γεγονός ότι ο LeBron James ήταν 27 χρονών και μετρούσε ήδη 8 χρονιές στο NBA μέχρι την σεζόν 2011-12 που πήρε και το πρώτο του δαχτυλίδι.

Τα παραπάνω βοηθούν να φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι όταν ένας παίκτης προσπαθεί να ηγηθεί της ομάδας του και να φτάσει στην επιτυχία, ίσως είναι μονόδρομος να γευτεί πρώτα την αποτυχία.

 Αφού η αποτυχία αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της επιτυχίας, προσφέροντας εμπειρία, γνώση και πείσμα σε κάποιον για να γίνει καλύτερος.

Παρομοίως, ο Γιάννης φαίνεται να βρίσκεται σε αυτό το σημείο της καριέρας του!

Δηλαδή βρίσκεται στο σημείο που σφυρηλατεί τον χαρακτήρα του μέσα από τις αποτυχίες, ώστε να καταφέρει να ηγηθεί της ομάδας του και να κερδίσει όσα περισσότερα δαχτυλίδια γίνεται!

 

Δεν έχει σουτ

Δεν χωράει αντίρρηση ότι το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Γιάννη είναι αδυναμία του να σουτάρει καλά από μέση και μακρινή απόσταση.

Ελάττωμα που γίνεται ακόμα πιο εμφανές στην εποχή που διανύουμε στην οποία η μασκετική μόδα επιβάλει ακόμα και στα πιο βαριά και ψηλά κορμιά να έχουν αξιοπρεπές σουτ.

Αν όμως κάποιος εξετάσει σε βάθος τον old school τρόπο παιχνιδιού του, θα καταλάβει ότι δεν είναι επιτακτική ανάγκη να βελτιώσει το σουτ του ώστε να κυριαρχήσει.

Και αυτό συμβαίνει για λόγους που εξηγήθηκαν παραπάνω.

Δηλαδή, ο Γιάννης μπορεί να δυσκολεύεται να σκοράρει από μακρινή απόσταση αλλά παρόλα αυτά, μπορεί να δημιουργήσει πληθώρα επιθετικών πλεονεκτημάτων είτε για τον εαυτό του όπως για παράδειγμα με ένα euro step, είτε για τους συμπαίκτες του δημιουργώντας για παράδειγμα ένα αμαρκάριστο τρίποντο.

Σε τελική ανάλυση μπορεί μέσα από σκληρή δουλειά να φτιάξει καλό σουτ, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν το έχει ανάγκη!

 

This Post Has One Comment

  1. Δημήτρης

    Κάνε τον και τατουάζ εσύ φίλε , ωραιοποίηση στο φουλ και ρομάντσο,εγώ θα σου απαντήσω κάτι καλύτερο αν ο Γιάννης έπαιζε στην Ευρωλίγκα που μαρκάρουν δεν αστειεύονται όπως στην ρεγκιουραλ σιζον του ΝΒΑ θα είχε 10 πόντους μέσο όρο,επίσης τον είδαμε κ με την εθνική που δεν μπορούσε να ηγηθεί κ να κουβαλήσει την ομάδα γιατί πολύ απλά δεν έχει το ταλέντο είναι πολύ συγκεκριμένος παίκτης είναι εύκολο για μια ομάδα να σταματήσει τον Γιάννη μην κοιτάς στο ΝΒΑ που δεν ασχολείται κανείς σε άμυνα κ τακτική και αφήνουν το σόου κ τους παίκτες να σκοράρουν σχεδόν ανενόχλητους.Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση λοιπόν

Αφήστε μια απάντηση